Gefilte Fish

Hozzávalók:
kb. 1 kg-os csuka,
2 szelet barhesz,
1 tojás,
2 fej vöröshagyma,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 szál sárgarépa,
2 gerezd fokhagyma,
só, törött bors.

A csukát a belsőségektől és a kopoltyújának belső részétől megtisztítjuk, a nyak bőrénél éles késsel körülvágjuk, a bőre alá nyúlunk, és óvatosan, lassan a farka irányába húzzuk le a bőrt anélkül, hogy megsértenénk. A húsát a gerincről lefejtjük és ledaráljuk, a gerincét a levéhez félretesszük. A ledarált halhúst az áztatott és kifacsart barhesszal, sóval, tojással, borssal, és az egyik, lereszelt vöröshagymával összedolgozzuk, és visszatöltjük a bőrbe.

A levet a következőképpen állítjuk össze: a megtisztított zöldséget, a másik fej vöröshagymát egy kevés sós vízben a hal fejével és gerincével együtt puhára főzzük. A levet a halra szűrjük, és lassú tűzön főzzük. Tálra szedjük, levét melléöntjük, és hagyjuk megkocsonyásodni.

Hajdan egy gazdag zsidónál vendégeskedett a király. A péntek esti ételek közül különösen a töltött hal (a gefilte fish) nyerte meg az ízlését. Elkérte hát a receptjét, és elkészíttette a szakácsával. Csakhogy a hal a királyi lakosztályban már korántsem volt olyan ízletes.
A király fanyalogva ette a sajátos csemegét, és nem tudta, kit is hibáztasson, a szakácsát-e, vagy a saját ízlését. Amikor legközelebb találkoztak, megkérdezte a zsidót, nem felejtett-e ki valamit a receptből, mert mintha egy különös fűszer hiányozna az ételéből? 
A zsidó elmosolyodott, és azt válaszolta: Uram királyom, jól tudom, melyik fűszer maradt ki a töltött haladból. Ezt azonban a világ legjobb szakácsa sem tudná pótolni. Ez a különös fűszer ugyanis nem más, mint maga a szombat…