Vaniliás “kifli”

Linzer alapú tészta. Számtalan variációt lehet a linzerből kreálni –  nem találtam az interneten azonos receptet azzal,  ami itt következik , Aki kóstolta eddig, imádta – szinte elolvadt a szájában…

Hozzávalók:

Tésztához:
1 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vanilíás cukor
15 dkg vaj – természetesen minél nagyobb a zsiradék tartalma, annál omlósabb lesz a tészta; profi cukrászok hideg vajat és gyors összedolgozást ajánlanak.
8 dkg finomra darált mandula
25 dkg  liszt
1/2 csomag sütőpor
“Hempergetéshez”:
1 1/2  – 2 csomag porcukor
2 csomag vanilíás cukor

Ebből az adagbol 2 nagy  tepsinyi lesz (az eredeti sütökályhákban levő nagyságú tepsi), kb 45 – 50 darab. Ha nem akarunk ekkora adagot, a masszát le lehet fagyasztani, és később kisütni.

Elkészítés – lehet kézzel vagy konyhai robottal

A tojást a cukorral és 1 zacskó vanilíás cukorral jól kikavarjuk. Hozzáadjuk a vajat, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a  mandulát  és a sütőporos lisztet is. Viszonylag lágy masszát kapunk.

2 cipót formálunk. Az egyiket alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk kb 2 mm vastagra,  3 – 3.5 cm átmérőjü korongokat szaggatunk belőle. A szaggató eszközt sűrűn lisztbe forgatjuk, hogy ne ragadjon rá a tészta.

180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 12-15 perc, alul-felül sütés

Mig sűlnek, összekeverjük  a porcukrot a vanilíás cukorral: ha csak egy cipót sütünk ki, természetesen a fele adag porcukrot és vanilías cukrot készítjük elő.

Mikor kész vannak, azon frissiben meghempergetjük a tésztákat a vanilíás porcukorban.

48 órát hagyjuk állni – minél többet áll annál omlósabb. Kínálás előtt, ha kell, újból porcukrot hintünk rá, hogy szép legyen.

Variáció: a vanilíás cukor helyett keverhetünk  fahéjat a porcukorba.

És végül: ha  felmerül a kérdés hogy ez miért vanilíás “kifli” – nem tudom …így ért hozzám a recept